cng
سیانجی(cng)
گاز طبیعی فشرده یا سیانجی (به انگلیسی: Compressed natural gas) سوختی است که عمدتاً به عنوان جایگزینی برای بنزین، گازوئیل و گاز مایع به کار میرود. سیانجی نسبت به هر سه اینها آلودگی کمتری ایجاد میکند. همچنین ایمنی بیشتری در هنگام نشت دارد چون گاز از هوا سبکتر است و به سرعت پراکنده میشود.
سیانجی با فشردهسازی گاز طبیعی بهصورت خام ایجاد میشود به گونهای که حجمی که اشغال میکند کمتر از یک درصد حجمی است که گاز طبیعی در شرایط عادی اشغال میکند. گاز طبیعی عمدتاً از متان تشکیل میشود و از چاههای گاز طبیعی، چاههای نفتی و فراوری زبالهها (بیوگاز) تولید میشود.
سیانجی هم در خودروهای بنزینسوز که موتور آنها برای استفاده از سیانجی اصلاح شده و هم در خودروهایی که با موتور اختصاصا سیانجی سوز (OEM)ساخته شدهاند، استفاده میشود. در سال ۲۰۱۳ بیش از ۱۸ میلیون خودرو سیانجی فعال بودهاند. ایران بزرگترین ناوگان خودروهای سیانجی سوز را با ۳٫۵ میلیون در اختیار داشتهاست. پاکستان و آرژانتین با بیش از دو میلیون و برزیل، چین و هند با بیش از یک و نیم میلیون خودروی سیانجیسوز در رتبههای بعد قرار دارند.
مطلب پیشنهادی:
از مزایای استفاده از گاز طبیعی در مقایسه با بنزین میتوان به آلایندگی کمتر، عدد اکتان بالا (۱۳۰)، افزایش راندمان ۱۵ درصدی و در کشوری چون ایران فراوانی و قیمت مناسب نام برد. در مقابل، هزینه احداث ایستگاههای سوختگیری، وجود محدودیت فضا در نصب مخازن سوختگیری بر روی خودرو، کاهش پیمایش خودرو و نیاز به طراحی و تقویت بخشهای متعددی از خودرو نظیر شاسی، اکسل (به دلیل افزایش وزن)، سیستم خنک کاری و غیره در خوروهای تبدیلی، از معایب استفاده از این سوخت میباشد.
چگالی انرژی سیانجی ۴۲ درصد گاز طبیعی مایعشده و ۲۵ درصد گازوئیل است. یعنی سیانجی در حجم مساوی یکچهارم گازوییل انرژی تولید میکند.
مسافت پیمایش با یک باک
خودروهای سی ان جی به نسبت خودروهای ال پی جی مسافت بسیار کمتری را با هر باک پر می توانند طی نمایند. این اختلاف تا حدود سه برابر نیز میرسد یعنی تقریباً با هر بار پر کردن باک سی ان جی میتوانید حدود ۱۵۰ کیلومتر و با هر با که ال پی جی حدود ۴۰۰ کیلومتر جابجا شوید که اختلاف فاحش مسافت پیمایش به ازای هر بار شارژ را نشان می دهد. حال تصور کنید مسافتی بسیار طولانی برای یک مسافرت را میخواهید با گاز بپیمایید. اگر این فاصله هزار کیلومتر باشد با گاز CNG حدود شش یا هفت بار نیاز به سوختگیری خواهید داشت در صورتی که با گاز LPG تنها دو بار نیاز به سوختگیری دارید. پس در مسافت پیمایش با اختلاف زیاد گاز ال پی جی برتری بسیاری دارد.
فشار داخل مخزن سوخت
فشار مخزن گاز سی ان جی بسیار بالا و حدود ۱۵۰ اتمسفر است. اما فشار مخزن گاز ال پی جی حدود 10 اتمسفر است. در نتیجه احتمال انفجار مخزن های گاز CNG به نسبت LPG بیشتر است. البته باید بیان کرد که مخزن های گاز آنقدر محکم هستند که به این سادگی ها منفجر نمی شوند و اتفاقاتی که هنگام سوختگیری تا به حال همه افراد در فیلمها شاهد آن بوده اند، ایرادات در بخشهای مختلف سیستم گازسوز است نه مخزن. زیرا مخزن با استاندارهای بالایی تهیه میشود و احتمال انفجار آن کم است.
امنیت و معاینه فنی
میزان اشتعال گاز CNG بسیار کمتر از اشتعال گاز LPG است و در صورت نشتی اتفاقات حاصل از گاز سی ان جی بسیار کمتر از گاز ال پی جی هستند. از طرفی به دلیل این که سوخت گیری خودروهای ال پی جی عموما چندان استاندارد انجام نمی شود و با توجه به اشتعال پذیری بالا امنیت این گاز هنگام سوخت گیری بسیار پایین و خطرساز است.
هزینه ی راه اندازی
تجهیزات لازم برای png کردن خودرو بسیار گرانتر از اپی جی کردن خودروها است و چیزی حدود سه برابر برای شما هزینه دارد. دلیل این اختلاف قیمت بالا این است که فشار مخزن خودروهای سی ان جی بسیار بالاست و حتما باید مخازن خاص و بسیار گران قیمت استفاده شود تا از انفجار جلوگیری نمایید.
روشن کردن خودرو
خودروهای cng سوز برای روشن شدن نیاز دارند که بر روی حالت بنزین قرار بگیرند و پس از روشن شدن و حرکت می توان خودرو را به حالت سی ان جی بازگرداند. اما ال پی جی جز در فصول سرد سال نیاز به این کار ندارد و میتواند با همان گاز شروع به حرکت نمود.
CNG، cng cena، cng fuel، cng gas، cng lpg، cng near me، cng vehicles، lpg cng، seat cng، سی ان جی، سیانجی، سیانجی(cng)، گاز سی ان جی، گاز طبیعی فشرده