آموزش تشخیص عیب و تعویض باتری
باتری خودرو
باتری یکی از اصلیترین قطعات هر خودرو است. این قطعه وظیفه دارد که برق مورد نیاز خودرو را تولید و ذخیره کند. منظور از تولید برق این است که پیش از روشن شدن خودرو، یک سری واکنشهای شیمیایی در باتری رخ میدهند و برق مورد نیاز جهت روشن شدن خودرو را فراهم میکنند.
و منظور از ذخیره این است که کل جریان برقی که توسط باتری تولید میشود در خودِ باتری ذخیره میگردد. البته باتری وظیفهی ثابت کردن ولتاژ برقی که به امکانات الکتریکی خودرو میرسد را نیز دارد.
از جملع علائم وجود مشکل در باتری عبارت اند از:
- دیر روشن شدن خودرو
- کمنور شدن چراغهای خودرو
- وجود بوی بد در باتری
- نشتی آب اسید از باتری
- باد کردن باتری
- افت ولتاژ موقع آمپر کشیدن باتری
همچنین عللی که میتوانند رفته رفته موجب بروز مشکل در باتری شوند نیز عبارت اند از:
- عدم استفاده از باتری برای مدتزمانی طولانی
- استفاده از آب اسید غیر استاندارد برای باتری
- بیش از اندازه شارژ شدن باتری به وسیلهی دینام
مهمترین علائم خرابی باتری ماشین
۱. استارت ناموفق
همان گونه که به آن اشاره شد اصلیترین وظیفهی باتری یک خودرو هنگام استارت خوردن موتور آن نمود مییابد. بنابراین وجود مشکل در هنگام استارت خوردن موتور خودرو را میتوان به عنوان یکی از مهمترین علائم خرابی باتری ماشین قلمداد کرد. اگر خودروی شما به شکل کاملا عادی و مستمر کار کند اما به صورت ناگهانی در هنگام استارت خوردن دیگر روشن نشود، این امر میتواند ناشی از وجود ایراد در باتری خودروی شما باشد. حال این ایراد ممکن است به خالی شدن شارژ باتری خودرو مربوط شود یا ناشی از خراب شدن کامل آن باشد.
۲. به گوش نرسیدن صدای هندل خودرو
البته این ایراد خود میتواند نشانههای مختلفی را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال ممکن است علاوه بر آن که خودرو استارت نمیخورد صدای هندل آن نیز به گوش نرسد. البته این احتمال وجود دارد که صدای هندل موتور و استارت زدن آن به گوش برسد اما موتور خودرو روشن نشود. حتی ممکن است چراغهای خودرو نیز روشن نشود و به طور کل جریان برق در پشت فرمان خودرو جاری نگردد. تمام این نشانهها چه به صورت تک به تک و چه به شکل همزمان ظاهر شود میتواند حاکی از وجود ایراد در باتری خودرو یا خرابی آن باشد.
البته اگر با مشکل استارت نخوردن خودرو روبرو میشوید باید ملاحظات گوناگونی را مد نظر قرار دهید. به عنوان مثال اگر خودروی شما در هوای سرد استارت نخورد و موتور آن روشن نشود، این امر لزوما به معنای خراب شدن باتری خودروی شما نخواهد بود. چرا که به طور کل استارت خوردن خودروهای مختلف در هوای سرد چالش بیشتری را برای رانندگان آنها به همراه خواهد داشت و نسبت به هوای عادی یا گرم امر دشوارتری خواهد بود.
۳. کاهش سرعت استارت
. کاهش سرعت استارت
علاوه بر استارت نخوردن خودرو یکی دیگر از علائم خرابی باتری ماشین میتواند کاهش سرعت استارت خوردن موتور خودرو و دیر روشن شدن آن باشد. بنابراین اگر به مرور زمان متوجه شدید که سرعت استارت خوردن موتور خودروی شما در حال کاهش یافتن است و موتور خودرو نسبت به قبل دیرتر روشن میشود باید صحت و سلامت باتری خودروی خود را مورد بررسی قرار دهید.
۴. روشن شدن بطور نامنظم
افزون بر آن ممکن است فرایند روشن شدن موتور خودرو دارای استمرار نباشد. به این معنی که ممکن است خودروی شما در برخی روزها بدون هیچ مشکلی تنها پس از یک استارت زدن مختصر روشن شود. اما در بعضی روزهای دیگر هنگام استارت خوردن یا روشن شدن موتور آن با مشکلات عدیدهای روبرو گردد یا به طور کل موتور آن روشن نشود. در این حالت نیز این احتمال وجود دارد که باتری خودرو دارای عیب و ایراهایی باشد که موجبات اختلال را در سیستم برقرسانی خودرو فراهم میآورد.
در این میان حتی ممکن است که خودروی شما پس از مدت کوتاهی از خاموش شدن موتور آن مانند همیشه به راحتی و بدون مواجه شدن با مشکل خاصی روشن شود. اما در عین حال پس از سپری شدن مدت زمان قابل توجهی از خاموش شدن موتور خودرو هنگام استارت خوردن مجدد با مشکلاتی روبرو گردد و دیگر روشن نشود. این امر میتواند نشان از آن داشته باشد که باتری خودروی شما دیگر توان نگه داشتن شارژ لازم را در طولانی مدت ندارد. بنابراین عدم استارت خوردن موتور خودرو پس از سپری شدن مدت زمان نسبتا طولانی نیز میتواند یکی دیگر از علائم خرابی باتری ماشین تلقی شود. البته در کنار این نشانهها علائم دیگری نیز وجود دارد که میتواند بر خرابی باتری خودرو یا بروز ایراد در آن دلالت داشته باشد.
۵. تغییر رنگ نشانگر باتری
از جمله مواردی که میتوان آن را به عنوان یکی دیگر از علائم خرابی باتری ماشین در نظر گرفت تغییر رنگ نشانگر موجود در باتری خودرو است. برخی از باتریهایی که در خودروهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند به یک نشانگر ویژهی سبز رنگ مجهز هستند. معمولا پس از سپری شدن مدت زمان خاص این نشانگر ویژه تغییر رنگ مییابد. بنابراین اگر پس از گذشت مدت زمان معینی از شروع به کار باتری خودروی شما نشانگر ویژهی موجود در آن از رنگ سبز به رنگهایی مانند زرد یا قرمز تغییر یابد این موضوع میتواند نشان دهندهی نزدیک شدن باتری خودروی شما به پایان عمر خود باشد. مسلما وقتی عمر یک باتری خودرو به پایان میرسد آن باتری خراب میشود و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
در صورت عدم دسترسی به نشانگر ویژهی باتری خودرو یا عدم وجود آن میتوان پایان یافتن عمر باتری خودرو را به شکل تخمینی نیز محاسبه کرد. به طور معمول باتری خودروهای سواری عمر مفیدی مابین دو تا سه سال دارند. بنابراین اگر باتری خودروی شما بیش از سه سال است که به شکل مستمر کار میکند اگر هر عیب و ایرادی در سیستم برقرسانی خودرو به وجود بیاید باید پیش از انجام هر اقدام دیگری صحت و سلامت باتری خودروی خود را مورد بررسی قرار دهید.
۶. ایجاد تغییر شکل در ظاهر باتری
از دیگر مواردی که میتواند شک و شبهات موجود در زمینهی خرابی باتری خودرو را تقویت کند ایجاد تغییر شکل در ظاهر باتری است. به این معنی که اگر ظاهر باتری خودروی شما به یکباره تغییر یافت، باید بیش از پیش نسبت به خراب شدن آن ظنین شوید. در واقع مواردی نظیر ایجاد برآمدگی، فرو رفتگی یا هر گونه تغییر فرم ظاهری در باتری خودرو میتواند به عنوان یکی از علائم خرابی باتری ماشین شما قلمداد شود. از جمله مواردی که میتواند در تغییر یافتن شکل ظاهری باتری خودروی شما تاثیرگذار باشد ضربه خوردن باتری یا قرار گرفتن آن در برابر حرارت بیش از اندازه است.
در مجموع نشانههایی که به آنها اشاره شد مواردی به شمار میرود که ممکن است از خرابی باتری خودرو ناشی شود. البته مواردی نظیر تغییر شکل ظاهری باتری خودرو به طور حتم با مشکلات باتری ارتباط مستقیم برقرار میکند. اما سایر مواردی که به آنها اشاره شد یعنی نشانههایی نظیر استارت نخوردن یا دیر استارت خوردن موتور خودرو ممکن است به سیستم برقرسانی خودرو مربوط باشد. بنابراین پیش از اقدام برای تعویض باتری خودرو بهتر است ابتدا از خراب بودن آن به شکل صد در صد اطمینان حاصل شود.
مطلب پیشنهادی
————————————————————————————————————
عیب یابی مسائل و مشکلات باتری
1-اجازه دهید یک مکانیک یا فروشنده قطعات خودرو باتری را بررسی کند.
اگر باتری را با یک شارژر یا به کمک یک ماشین دیگر شارژ کردید اما هنوز ماشین روشن نمی شود باتری را بردارید (اگر در مراحل قبل این کار را نکرده اید) و آن را به فروشگاه قطعات خوردو (یا مکانیکی) ببرید. در آنجا باتری را شارژ می کنند و بررسی می کنند که آیا درست کار می کند، می توان آن را تعمیر کرد یا نیاز به تعویض دارد. اگر باتری خودروی شما از نوع VRLA یا باتری اسیدی غیر قابل تعمیر است، در صورتی که شارژ نگه ندارد باید آن را عوض کرد.
- اگر باتری خراب شده باشد لازم است یک باتری نو تهیه کنید.
- اگر باتری کامل شارژ شده و درست کار می کند اما ماشین روشن نمی شود، کابل های باتری را چک کنید تا مطمئن شوید خراب نشده و درست به باتری وصل شده اند.
2-دینام ماشین را تست کنید.
دینام معیوب می تواند مانع شارژ شدن کامل باتری برای روشن شدن خودرو شده و قادر به تولید برق کافی برای روشن ماندن ماشین نباشد. برای بررسی سالم بودن دینام، اول ماشین را روشن کرده، سپس قطب مثبت باتری را قطع کنید. اگر دینام سالم باشد باید بتواند برق کافی را برای روشن ماندن ماشین بدون باتری فراهم کند اما اگر ماشین خاموش می شود احتمالا نیاز به تعویض دینام است.
- گاهی با بررسی چراغ های داخل خودرو می توانید مشخص کنید که دینام مشکل دارد یا خیر. اگر وقتی که پدال گاز را فشار می دهید چراغ ها پرنورتر می شوند و وقتی پایتان را از روی آن بر می دارید کم نور می شوند، احتمالا دینام مشکل دارد.
- می توانید دینام را باز کرده و آن را به تعمیرکار نشان دهید تا مشخص شود آیا نیاز به تعویض دارد یا خیر
3-با دقت به صداها گوش کنید.
اگر ماشین روشن نمی شوند اما وقتی که سعی به استارت زدن می کنید صدای تیک آهسته تولید می کند احتمالا برق کافی در باتری برای روشن شدن خودرو وجود ندارد. ممکن است این امر به دلیل شارژ نشدن مناسب باتری باشد یا باتری آنقدر فرسوده شده است که نمیتواند شارژ را نگه دارد. سعی کنید که باتری را با یک باتری سالم شارژ کنید یا آن را برداشته و تست کنید.
- اطمینان حاصل کنید که حین شارژ باتری، اتصالات درست برقرار شده باشند وگرنه باتری قادر به روشن کردن خودرو نخواهد بود.
- وجود صدای تیک دار نشان می دهد که برق در باتری وجود دارد اما برای روشن کردن موتور کافی نیست.
4-به خاموش شدن ماشین توجه کنید.
اگر ماشین پس از شارژ باتری روشن می شوند اما پس از مدت کوتاهی دوباره خاموش می شود ممکن است مشکلات باتری از دینام ماشین باشد. اگر دوباره روشن می شود یا کمی راه رفته اما بعد متوقف می شود مشکل غیر برقی است. ممکن است در سوخت رسانی یا رسیدن هوا مشکل وجود داشته باشد.
- هر خودرویی برای حرکت درست نیاز به هوا، سوخت و برق دارد.
- شاید لازم باشد که برای تشخیص عیب خودرو را به مکانیکی ببرید تا مشکل را رفع کنند.
فیلم اموزشی