اموش جامع cng

جهت خرید کلیک کنید
سنسور ها وعملگر ها

سنسور اکسیژن چیست؟

سنسور اکسیژن

سنسور اکسیژن قطعه‌ای کوچک و الکترونیکی است که در برخی از خودروها روی ابتدای مسیر لوله اگزور و در برخی دیگر بر منیفولد دود و یا جایی دیگر بسته می‌شود. لازم به ذکر است که برخی از خودروها دارای یک سنسور اکسیژن بوده و برخی تعداد بیشتری از این سنسور دارند. این موضوع به مدل خودرو بستگی خواهد داشت.

خودروهای دارای دو سنسور اکسیژن، یک سنسور در بخش ورودی مخزن کاتالیست داشته و سنسور دیگر در قسمت خروجی آن نصب می‌شود. طبیعتا در این خودروها میزان آلایندگی به شکلی بهینه‌تر کنترل می‌گردد. (مخزن کاتالیست وظیفه پاک سازی گازهای سمی خودرو و در نتیجه کاهش آلایندگی هوا را برعهده دارد. به این صورت که گازهای هیدروکربن را به دو مولکول آب و دی اکسید کربن تبدیل ساخته و اکسید ازت را نیز به ازت بدل می‌سازد.)

سنسور اکسیژن مسئولیت رصد دائمی مخلوط سوخت را برعهده دارد. در صورتی که نسبت هوا و سوخت در تناسب درست قرار نداشته باشد، احتراق به درستی انجام نخواهد شد. به این شکل علاوه بر ازدیاد مصرف سوخت، میزان آلایندگی خودرو نیز بالا می‌رود. کامپیوتر خودرو، در شرایط آب و هوایی و میزان درجه حرارت مختلف، نسبت هوا به سوخت را تعیین کرده و سنسور اکسیژن می‌باید این نسبت را تنظیم نماید.

سنسور اکسیژن چیست؟
سنسور اکسیژن چیست؟

وظیفه سنسور اکسیژن چیست؟

سنسور اکسیژن در خودرو وظیفه‌اش محاسبه میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی موتور است. این سنسور در سیستم اگزوز واقع شده و به انژکتور و سیستم زمان‌بندی پیشرانه اجازه می‌دهد تا به صورت بهینه کار کنند، امری که نهایتا به کمک سیستم کنترل میزان آلایندگی هم می‌آید. سنسور اکسیژن داده‌های خود را به ECU خودرو ارسال می‌کند تا این قطعه بتواند نسبت ایده‌آل هوا به سوخت را برای پیشرانه تعیین نماید. یک سنسور اکسیژن خراب یا معیوب تاثیری منفی روی میزان آلایندگی پیشرانه و همچنین عملکرد کلی آن خواهد گذاشت. نشانه‌هایی وجود دارند که با دقت به آن‌ها، می‌توانید قبل از خراب شدن کامل سنسور اکسیژن، نسبت به تعویض آن اقدام کنید.

تست سنسور اکسیژن

علائم خرابی سنسور اکسیژن

۱- روشن شدن چراغ چک

یکی از ساده ترین روش‌ها برای آگاهی از خرابی سنسور اکسیژن، روشن شدن چراغ چک آن خواهد بود. از این روی است که همیشه توصیه می‌شود تا نسبت به چراغ‌های پشت آمپر توجه کافی داشته باشید.

۲- بوی نامطبوع سوخت از اگزوز

علامت بعدی خرابی سنسور اکسیژن نیاز به کمی دقت و مشامی تیز دارد. در صورتی که احساس کردید بوی دود خارج شده از اگزوز متفاوت بوده و چیزی شبیه به سوختن بنزین خام از آن استشمام می‌شود، باید نسبت به خرابی سنسور اکسیژن شک کنید. (البته تمام خودروها این چراغ هشدار را در چراغ‌های پشت آمپر خود نداشته و نمی‌توانید از این روش برای پی بردن به سلامت یا معیوب بودن سنسور استفاده نمایید.)

وب گردی

همه چیز درباره خرابی سنسور MAP

راهنمای کامل جعبه فیوز پژو 206

مهم ترین دلایل روی گاز نرفتن خودرو

دلایل اصلی پت پت اگزوز ماشین

۳- افزایش مصرف سوخت

زمانی که سنسور اکسیژن مشکلی داشته باشد، متوجه افزایش سوخت غیرمتعارف خواهید شد. (باز این مورد نیز صد در صد قابل اتکا نیست. زیرا برخی اوقات تغییر در نحوه رانندگی شما می‌تواند علت بالا رفتن میزان مصرف باشد.)

۴- بالا رفتن میزان آلایندگی

بالا رفتن میزان آلایندگی چیزی ست که شاید بتوانید از وضعیت خروج دود از اگزوز خودروی خود متوجه شوید. اما از آن دقیق‌تر تست های آلایندگی خودرو هستند، که در صورت عدم قبولی اتومبیل شما در آن‌ها؛ احتمال خرابی سنسور اکسیژن داده می‌شود.

۵- ریپ زدن خودرو در سربالایی‌ها

زمانی که سنسور اکسیژن معیوب شده و عملکرد خود را به درستی انجام ندهد، معمولا خودرو در سربالایی‌ها بدون توان بالا رفته و یا ریپ می‌زند. به طور کلی خرابی سنسور اکسیژن موجب تنبل شدن و بی‌شتابی خودرو خواهد شد. اما هیچ یک از علائم بالا آن قدرها قابل اتکا نیستند که برای اطمینان از سلامت سنسور اکسیژن، تنها به آن‌ها بسنده کنیم. به همین دلیل لازم است که حتما در سرویس‌های دوره‌ای، این سنسور را چک کرده و در صورت مشاهده هر عیبی، آن را برطرف نموده یا سنسور را به طور کامل تعویض نمایید.


سنسور اکسیژن چیست؟

مواردی که باعث خراب شدن سنسور اکسیژن می شوند

موارد اعلام شده در بالا به عنوان نشانه هایی برای علائم خرابی سنسور اکسیژن در خودرو ها به کار می روند. در این بین عوامل خرابی سنسور اکسیژن در خودرو ها نیز مهم هستند و باید به آن‌ها توجه خاصی شود.

۱. سوخت بی کیفیت

یکی از مهمترین موارد که باعث خراب شدن سنسور اکسیژن می شود را می توان استفاده از سوخت بی کیفیت دانست. استفاده از سوخت بی کیفیت باعث می‌شود که سنسور ها زودتر خراب شده و علائم خرابی سنسور اکسیژن زودتر نمایان شود.

۲. معیوب بودن شمع های خودرو ها

یکی دیگر از مواردی که باعث خراب شدن سنسور اکسیژن خواهد شد معیوب بودن شمع ها می باشد. یکی از مواردی که باعث خرابی و بروز علائم خرابی در سنسور اکسیژن می شود، استفاده از شمع های مشکل دار و معیوب است. این شمع ها باعث خواهند شد که احتراق به خوبی صورت نگیرد و در نتیجه دود های ناشی از احتراق ناقص از خودرو ها خارج شوند که باعث آسیب زدن به سنسور اکسیژن خودرو ها شوند.

۳. ضربه خوردن سنسور اکسیژن

یکی دیگر از مواردی که باعث خراب شدن سنسور اکسیژن می شود ضربه های ناشی از تصادفات است که باعث می شود سنسور ها دچار مشکل شده و خراب شوند. یکی از علائم خرابی سنسور اکسیژن در خودرو ها ضربه های ناشی از تصادفات است که باعث بروز نقص فنی در این سنسور ها می شود.

با توجه به موارد اعلام شده می توان دریافت که خراب شدن سنسور اکسیژن در موارد خاص رخ می دهد. علائم خرابی سنسور اکسیژن خودروها بعضاً قابل تشخیص بوده و افراد می توانند نوع خرابی را تشخیص دهند و البته برای تعویض سنسور اکسیژن خودرو باید حتماً از یک مکانیک ماهر کمک بگیرید.


چگونه سنسور اکسیژن را تعویض کنیم؟

اتصال الکتریکی را قطع کنید. یک پیچ گوشتی دو سو را در محل اتصال سوکت ها فشار بدهید و آن ها را از هم جدا کنید. با استفاده از آچار تخت سنسور اکسیژن را باز و آن را از اگزوز جدا کنید. سنسور جدید را سر جایش  قرار بدهید و با استفاده از آچار تخت آن را سفت کنید. سنسور را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید. سنسور را بیش از حد سفت نکنید چون ممکن است سیم ها قطع شوند. اتصال الکترونیکی را برقرار کنید.

نکته ۱: این سنسور مقدار اکسیژن گازهای خروجی را که در منیفولد دود هستند اندازه می گیرد و ولتاژی مناسب با اکسیژن موجود در سیستم را که نشانه رقیق یا غنی بودن مخلوط است به ECU ارسال می کند. ولتاژ کم ارسالی به ECU نشانه زیاد بودن اکسیژن (ولتاژ نزدیک به .. ۱) و سوخت رقیق و ولتاژ زیاد نشانه کم بودن اکسیژن در دود خروجی و غنی بودن سوخت است.

نکته ۲: کنترل سوخت در این سیستم به روش حلقه بسته انجام می گیرد.

نکته ۳: سنسور اکسیژن در دمای نزدیک به ۳۰۰ تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد کار می کند، بنابراین سالم بودن گرمکن آن اهمیت زیادی دارد.

نکته ۴: خرابی سنسور مصرف سوخت را بالا می برد. گرمکن سنسور اکسیژن در دمای ۲۴ درجه سانتی گراد حدود ۴ اهم است.

زمان تعویض سنسور اکسیژن :

برای حفظ حداکثر توان موتور بهتر است که سنسور اکسیژن کمی قبل از خرابی ، تعویض شود. برخی کارشناسان توصیه می کنند ، برای جلوگیری از کاهش توان حداکثر موتور  باید پس از طی مسافت های مشخص نسبت به تعویض سنسور اقدام نمود.

مقدار مسافت توصیه شده برای سنسور های اکسیژن یک یا دو سیمه ی فاقد گرم کن که از سال ۱۹۷۶ تا دهه نود مورد استفده بودند ، ۳۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰ مایل است. سنسورهای اکسیژن سه یا چهار سیمه ی دارای گرم کن که از اواسط دهه هشتاد تا اواسط دهه نود به کار می رفتند ، پس از طی ۶۰۰۰۰ مایل تعویض می شدند. سرانجام از سال ۱۹۹۶ تا کنون در خودروهای دارای OBD II توصیه شده که پس از طی ۱۰۰۰۰۰ مایل سنسور اکسیژن تعویض گردد.

حذف سنسور اکسیژن

فواید حذف سنسور اکسیژن دوم

یکی از مشکلاتی که بر سر راه بسیاری از خریداران و رانندگان خودرو های عصر جدید و به اصطلاح یورو چهار Euro4 وجود دارد خطاهای فرسودگی کاتالیزر و یا خطای رقیق بودن سوخت و یا خطاهای مربوط به سنسور اکسیژن دوم می باشد

گاهی اوقات به دلیل برداشت کاتالیزر و یا دستکاری آن و در بعضی مواقع نیز به دلیل فرسودگی کاتالیزر و عدم توان آن در فیلتر نمودن دود های خروجی می باشد که موجب روشن شدن چراغ چک شده که در برخی از موارد نیز حتی با تعویض کاتالیزر و یا تعویض سنسورهای اکسیژن نیز خطا از بین نرفته و چراغ چک خودرو روشن می ماند و حتی بعد از پاک نمودن این خطا و روشن نمودن خودرو بعد از دقایقی و یا حتی بعد از چند روز دوباره چراغ چک روشن شده و خاموش نمی گردد.

ریمپ ایسیو و حذف سنسور اکسیژن دوم

مرکز اتوتیونینگ با ریمپ ای سی یو و تنظیم نمودن مجدد جداول سنسور اکسیژن قادر است حساسیت سنسور اکسیژن اول و یا دوم را به گونه ای تنظیم نماید که دیگر از لحاظ ایسیو خطایی گرفته نشود و چراغ چک خودرو روشن نشده و یا حتی می توان با حذف نمودن سنسور اکسیژن دوم از چرخه کار ای سی یو خودروهای یورو ۴ را نیز تبدیل به یورو ۲ نماید.

فواید حذف سنسور اکسیژن دوم

سنسور اکسیژن با توجه به سخت گیرانه شدن ضوابط و قوانین محیط زیست که لزوم استفاده از منبع کاتالیز را در اگزوز  اجباری نموده نقش بسزایی دارد. این منبع وظیفه تصفیه گازهای خروجی اگزوز را برعهده دارد و سنسور اکسی‍ژن دوم بعد از کاتالیز نصب می شود که کاتالیز ماشین را مورد برسی قرار می دهد که وظیفه را خوب انجام داده است یا نه.

متاسفانه به دلیل عدم کیفیت مناسب بنزین ها. کاتالیز ماشین یا زود خراب می شود یا نمی تواند تصفیه لازم را بخوبی انجام دهد و با خطای کاتالیز مواجه می شوید.

و یا به دلیل چینی بودن لوازم و عدم کیفیت مناسب این سنسور اکسیژن در بازار مصرف بالایی دارد و بعد از حداکثر یک سال باید دوباره تعویض گردد.

که متوسط هزینه تعویض کاتالیست ۴۰۰ تومان و تعویض سنسور اکسیژن ۲۰۰ تومان هست.

راهکار تیونیگ

که دیگر با خطای سنسور اکسیژن دوم و یا کاتالیز مواجه نمی شوید و با این کار به توان و شتاب ماشین نیز اضافه می گردد ( به آن میزانی که برای استاندارد محیط زیست کنترل شده است)

 

مشاهده بیشتر

مهندس صالحی

مکانیکو مجموعه‌ای خلاق می‌باشد که با هدف بالابردن سطح دانش و مهارت عیب یابی و تربیت متخصصین کار آزموده بنا گردیده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا