اموش جامع cng

جهت خرید کلیک کنید
اموزشمدار خنک کاری خودرو

اموزش تخلیه آب رادیاتور خودرو

ضدیخ و ضدجوش چیست و چه وظیفه ای دارد؟

ضدیخ یک سیال خنک کننده موتور اتوموبیل محسوب می شود. مایعی که با ترکیب با آب می تواند از یخ زدن رادیاتور پیشگیری کند و اجازه ندهد که موتور بترکد. در حقیقت وظیفه این محصول، هدایت حرارت تولید شده از عملکرد موتور به رادیاتور و در آخر هدایت این حرارت به فضای بیرون است. همچنین ممانعت از خوردگی در اجزای موتور نیز وظیفه این محصول است.
ضدیخ ها هم مثل کلیه ترکیبات شیمیایی از عناصر و ترکیبات حساس و گوناگونی تولید شده اند. به گونه ای که همواره استانداردها و ترکیبات آن ‌ها در حال بهبود و تغییر است.

اجزای تشکیل دهنده ضدیخ ها عبارت است از: مواد پایه، متریال ضدکف، بازدارنده‌ های ضد خوردگی، آب و رنگ که بسته با سلیقه و استاندارد هر برند تولید کننده متفاوت است.

ویژگی های بهترین ضدیخ
ویژگی های بهترین ضدیخ

ویژگی های بهترین ضدیخ و ضد جوش خودرو

  • بالا بودن دمای جوش
  • بهرمندی از دمای انجماد قابل کنترل و مناسب
  • فاقد خورندگی
  • کف نکردن سیال
  • محافظت از قطعات موتور خودرو
  • بهرمندی از قدرت بالای انتقال حرارت
  • عدم تاثیر روی رنگ بدنه خودرو
  • پایداری شیمیایی بالا
  • فاقد بوی نامطلوب
  • قابل حل با آب
  • داشتن کمترین میزان سمیت و عدم اشتعال
  • کیفیت بالا (کیفیت ضدیخ به رنگ آن ارتباطی ندارد.)
  • متناسب با محیط زیست و تجزیه پذیر توسط میکروب‌ ها
  • قیمت مناسب

ضدیخ برای تمام فصول

چرا با افزودن ضدیخ در ابتدای فصل سرد سیستم خنک کننده خودرو دچار نشتی می شود؟

وظیفه اصلی ضدیخ جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی سیستم است و پیشگیری از یخ زدگی و جوش آوردن در درجه دوم اهمیت قرار دارد. از آنجاییکه عموم مردم آگاهی کافی نسبت به مطلب بالا را ندارند ، همانند گذشته های دور ، ضدیخ را فقط در فصل سرد سال مورد استفاده قرار می دهند و پس از پایان این فصل اقدام به جایگزینی آن با آب خالص می کنند. این امر باعث می شود ، آب بدون مواد بازدارنده از خوردگی و زنگ زدگی موجود در ضدیخ، در خودرو به گردش درآید و باعث خوردگی سیستم شود.

از طرفی در ضدیخ ترکیباتی وجود دارد که از تشکیل رسوبات ناشی از املاح موجود در آب در داخل موتور و رادیات جلوگیری می کنند. استفاده از اب خالص باعث رسوب این مواد برروی محل های خورده شدهدر رادیات می شود و از نمایان شدن این نقاط جلوگیری می کند. پس از گذشت فصل گرم و ورود مجدد به فصل سرد ، مصرف کننده با تصور محافظت از خودرو و افزایش عمر آن اقدام به استفاده از ضدیخ می‌کند.

با استفاده از محلول مناسب ضدیخ و آب (ترکیب مناسب در “ضدیخ خودرو” شرح داده شد) ، ضدیخ شروع به انجام وظیفه اولیه خود ، یعنی از بین بردن رسوبات از روی سطوح داخلی موتور و رادیات می نماید، در اثر این اتفاق محل های خودرده شده که توسط رسوبات پوشیده شده بود بدون پوشش گردیده و دچار نشتی می شوند.

این پدیده باعث بروز دردسرهای گوناگونی برای تعمیر و رفع مشکل در خودرو می شود، که اگر به موقع تشخیص داده نشود به علت کمبود آب، موتور جوش آورده و آسیب جدی می بیند، در حالی که تمام این اتفاق ها می توانست با استفاده مداوم از ضدیخ در سیستم خنک کننده خودرو رخ ندهد.

 

تعویض مایع رادیاتور :

بسته به آب و هوای منطقه‌ای که در آن زندگی می‌کنید، ضد یخ/ضدجوش/ضد زنگ سالی یک یا دو بار باید تعویض شود.

مراحل این کار ساده است :
1- مایع قبلی را کاملاً خالی کنید.
2- مایع جدید بریزید و هواگیری کنید.

مایع خنک کننده یکی از مواردی در خودرو است که معمولا هر ۲۰۰۰۰ کیلومتر بهتر است که تعویض شود چراکه خاصیت انتقال حرارت خود را از دسَت داده و دیگر مانند قبل موتور خودرو را خنک نمی کند برای تعویض مایع خنک کننده می توانید به نمایندگی خودرو مراجعه کرده و هزینه ی این سرویس را متقبل شوید و یا پولتان را در جیبتان نگه داشته و خودتان دست به کار شوید. برای فرا گرفتن این کار ساده با ما همراه باشید

مراحل تعویض مایع خنک کننده موتور (ضدیخ/ضدجوش/ضد زنگ):

1- بگذارید موتور کاملاً سرد بشود سپس درب رادیاتور را باز کنید. اطمینان حاصل کنید جایی برای دور ریختن ضد یخ کهنه دارید چون به شدت سمی و به حیوانات خانگی و سایر جانوران آسیب می‌رساند.

2- در قسمت پایین رادیاتور دنبال یک شیر T شکل یا درپوش بگردید. به این شیر یا درپوش، شیر تخلیه رادیاتور می‌گویند.ممکن است در برخی خودروها مثل ریو یک پیچ زیر رادیاتور باشد.در پژو405،پارس و سمند داخل کاپوت ، پائین رادیاتور دست راست است.

3- شیرهای تخلیه و هواگیری را (بر اساس نوع خودرو در فیلم ها نمایش داده شده است.) باز کنید و اجازه دهید تا مایع قبلی کاملاً خالی شود ، کمی آب از بالا در رادیاتور بریزید تا مایع قبلی کامل خالی شود.

اموزش تخلیه آب رادیاتور خودرو
اموزش تخلیه آب رادیاتور خودرو

4- پیچ ها را ببندید و یک نوبت رادیاتور را پر کنید. (در این مرحله لازم به بستن در رادیاتور و پیچ های هواگیری نیست.)

اموزش تخلیه آب رادیاتور خودرو
اموزش تخلیه آب رادیاتور خودرو

5-  خودرو را یک دقیقه روشن کرده و چندگاز بدهید تا فشار واترپمپ آب باقی مانده در مجاری خنک کننده موتور را با آب جدید جایگزین کند.

6- دوباره پیچ های تخلیه رادیاتور را باز کنید و اجازه بدهید کاملاً تخلیه شود.

7- پیچ تخلیه رادیاتور را ببندید ، آب مخصوص رادیاتور که ضدیخ/ضدجوش و ضدزنگ است را اینقدر بریزید تا از پیچ های هواگیری آب بدون حباب خارج شود.


 

به هر دلیلی که نیاز باشد مایع خنک‌کننده تعویض یا تکمیل گردد بایستی عمل هواگیری انجام گیرد. اگر در مخزن رادیاتور و اتصالات سیستم خنک‌کننده موتور هوا وجود داشته باشد عمل خنک‌کاری به خوبی انجام نگرفته و بسا ممکن است خسارات مالی سنگینی را تحمیل نماید که اصطلاحا سوختن موتور از عوارض آن می‌باشد.

 

و اما برای هواگیری رادیاتور خودرو بسته به اینکه سیستم خنک‌کننده دارای منبع کمکی انبساط باشد یا خیر، دو روش وجود دارد:

هواگیری در سیستم خنک‌کننده بدون منبع کمکی انبساط:

در این حالت باید آنقدر آب به درون رادیاتور بریزیم تا کلیه حباب‌های آب خارج شود و باید برای هواگیری درست، این کار در حالتی انجام شود که موتور خودرو روشن باشد.

هواگیری در سیستم خنک‌کننده مدار بسته (دارای منبع کمکی انبساط):

در این روش ابتدا منبع کمکی را پر از آب رادیاتور نموده سپس آن‌را از محل خود خارج کرده و در ارتفاع بالاتری از رادیاتور قرار می‌دهیم سپس شیر آب تخلیه رادیاتور که معمولا در قسمت پایین رادیاتور قرار دارد را باز می‌کنیم تا هوای درون رادیاتور کاملا تخلیه شود.

آموزش هواگیری رادیاتور ۲۰۶
آموزش هواگیری رادیاتور ۲۰۶

آموزش هواگیری رادیاتور ۲۰۶

برای هواگیری رادیاتور آب ۲۰۶ و ریختن ضد یخ استفاده از مراحل زیر توصیه می‌شود:

ـ قبل از هر چیز توجه کنید که در طول تمام مراحل گفته شده موتور خاموش است.

ـ پیچ‌های هواگیری را باز کنید.

ـ آب مقطر را از طریق منبع انبساط وارد سیستم کنید تا پر شود.

ـ پس از خروج آب از هر دو پیچ و در حالی که مرتبا آب به حالت سرریز وارد منبع می‌شود یکی یکی پیچ‌ها را ببندید.

ـ پس از آن درب منبع را بسته و محکم کنید.

ـ خودرو را روشن کنید و پس از یک دقیقه کار کردن آن را خاموش کنید.

با باز کردن درب منبع متوجه خواهید شد که سطح آب آن پایین آمده است (این مورد زیاد مهم نیست).

ـ در این مرحله همزمان با باز کردن پیج‌های هواگیری ضد یخ را داخل منبع بریزید. با انجام این کار مشاهده خواهید کرد که آب خروجی کم کم رنگ ضد یخ را به خود می‌گیرد.

ـ پس از ریختن کامل ضد یخ پیچ‌های هواگیری و درب منبع را ببندید.

 

نکته: سر ریز بودن سطح منبع در تمام مراحل گفته شده الزامی است تا از ورود هوا به داخل سیستم جلوگیری شود.

با انجام مراحل گفته شده کار تقریبا به اتمام رسیده است و پس از آن شما باید اتومبیل را روشن کنید و اجازه بدهید تا برای باز شدن ترموستات و گردش کامل آب به دمای ۹۰ درجه برسد. پس از آن بعد از گذشت حدود ۱۵ دقیقه و گردش کامل آب در خودرو آن را خاموش کنید و اجازه دهید که کاملا سرد شود.

پس از این که خودرو سرد شد هواگیری نهایی را انجام دهید. یک بار دیگر منبع انبساط را باز کنید و همان طور که منبع با بقیه آب مقطر سرریز شده است پیچ‌های هواگیری را باز کنید.

در نهایت در حالی که آب از پیچ‌ها در حال خالی شدن است یکی یکی آن‌ها را ببندید. به دنبال آن درب منبع پر شده را هم خوب بندید و محکم کنید.

با انجام مراحل فوق تخلیه آب رادیاتور پژو ۲۰۶ شما انجام و سیستم کاملا هواگیری شده و آماده استفاده است.

هواگیری موتور پژو 405 ، پارس ، سمند :

عمل هواگيری معمولا بمنظور تخليه و تعويض آب رادياتور و يا تعويض و تعمير شلنگها و متعلقات خنک كننده صورت ميگيرد مضافا اينكه در مواردي جدا از سوراخ شدن سيستم خنك كننده و متعلقات مربوطه بعلت نامرغوب بودن يا خرابي درب رادياتور سيستم آب كسر و نياز به هواگيري محسوس ميگردد.

نكته : در حاليكه خودرو كاملا سرد است عمل هواگيري انجام شود در غير اينصورت آسيب به شما و موتور خصوصا سر سيلندر اجتناب ناپذير است.

لوازم كار : الف- يكعدد بطري خالي نوشابه خانواده كه ته آنرا ببريد و بوسيله نوار چسب برق چهار دور بدور سر آن بپيچيد.

ب- آچار آلن يا انبردست

ج- با توجه به نياز يك يا سه بطري آب رادياتور

د- يك تكه پارچه

مراحل كار: 1- شير بخاري داخل اتاق خودرو را روي حالت قرمز ( باز بودن بخاري بگذاريد. )

2-درب رادياتور برداشته و بطري نوشابه را وارونه داخل جاي در رادياتور فرو كنيد تا محكم و بدون نفوذ قرار بگيرد. و آنرا پر از آب رادياتور كنيد.

3- سر كپ پلاستيكي مخصوص هواگيري كه روي قاب لاكي محفظه ترموستات است را با دست جهت عكس عقربه ساعت چرخانده و در بياوريد . بگذاريد بمدت حداقل يك دقيقه آب و هواي محبوس شده در سيستم از آن خارج شود. سپس به آرامي جهت عقربه ساعت آنرا ببنديد.

4- سركپ فلزي ( برنجي) كه روي لوله باريك فلزي (برنجي) متصل به سرسيلندر و بالاي قاب لاكي محفظه ترموستات است را بوسيله آچار آلن كي يا انبر دست جهت عكس عقربه ساعت باز كنيد تا بمدت حداقل يك دقيقه آب و هواي محبوس شده در سيستم از آن خارج شود. سپس به آرامي آنرا جهت عقربه ساعت با دست ببنديد.

5-سطح آب بطري نوشابه را مجددا با ريختن آب كامل كنيد.

6- عمل شماره 3 و 4 را بهمان ترتيب يكبار ديگر بمدت هر كدام 1دقيقه تكرار كنيد و سر كپ و پيچ را محكم ببنديد.

توجه : در تمام مراحل سطح آب در بطري نوشابه ميبايستي بالاتر از 4/3 آن باشد. 7- بطري نوشابه را در آورده و آب اضافه موجود در رادياتور را با چپاندن پارچه در سر رادياتور به مقدار كمتر از يك وجب كم كنيد. درب رادياتور را ببنديد و موفق باشيد

مطلب پیشنهادی:

عیب یابی سیستم فن ماشین

نكاتی در مورد استفاده بهينه از رادياتور و شناسايی معايب جوش آوردن خودرو

 

– اگر رادياتور خودرو شما خراب و يا فرسوده است نسبت به تعويض آن ترديد به خود راه ندهيد .

– واتر پمپ را از جهت آب بندي چك كرده و از صحت سلامت آن اطمينان حاصل كنيد .

– در صورتي كه قصد تميز كردن رادياتور از وجود حشرات و كثيفي هاي احتمالي را داريد آب را با فشار پايين از پشت رادياتور به سطح پره ها بپاشيد .

– در صورت نشت سيال درون رادياتور از بستها و اتصالات و شيلنگها نسبت به رفع آن اقدام كرده و آن را فورا برطرف كنيد

– هر گونه وجود چربي و ماسيدگي روغن و تركيب آن با يكريگر در رادياتور نشان از راه يابي روغن از موتور به درون سيال رادياتور مي باشد كه بايستي پس از مراجعه و رفع مشكل در تعمير گاه هاي مجاز نسبت به گرفتگي ها احتمالي اقدام شود .

– در صورتي كه خودرو شما جوش آورده شده باشد از باز كردن درب رادياتور و يا منبع انبساط جدا خودداري كنيد چرا كه امكان آسيب هاي جدي همراه با سوختگي براي شما وجود دارد بهتر است در حالت موتور روشن ، آب به سطح پره هاي رادياتور پاشيده شود و در صورت امكان بخاري ماشين نيز روشن شود تا سرعت خنك كاري موتور افزايش يابد .

– در صورتي كه خودرو جوش آورده شما مجهز به فن خنك كننده رادياتور مي باشد و فن يا فن ها در هنگام جوش آوردن كار نكنند ممكن است بدليل خرابي شمع آب باشد . بهترين كار اين است كه سيمهاي فن را مستقيما به باطري وصل كرده و تا رسيدن به تعميرگاه فن يكسره كار كند . ال

– حد الامكان از مواد هاي شيميايي براي رسوب زدايي داخل رادياتور و مجموعه سيستم خنك كننده تحت هر عنواني استفاده نكنيد. و در صورت استفاده مجموعه سيستم خنك كننده را با دقت بشوييد . مواد رسوب زدا خواص خورندگي داشته و اثرات زيانباري دارند .

– در صورتي كه سطح سيال بصورت مداوم كاهش پيدا مي كند و هيچگونه اثري دال بر ريزش و نشت سيال از لوله ها و اتصالات و رادياتور ديده نمي شود اين امكان وجود دارد كه سيال از طريق آببندي واشر سرسيلندر به درون يكي از پيستون ها رخنه كرده و در آنجا بخار شده و با دود خارج مي شود. البته بخار كردن اگزوز در دقايق اوليه روشن شدن موتور ارتباطي با اين موضوع ندارد و اين مساله يك امر طبيعي مي باشد .

– بهترين نوع سيال در رادياتور تركيبي از اتيلن گليكول ( ضد يخ /ضد جوش/ ضد زنگ ) با آب مي باشد كه دماي جو ش بالاتري نسبت به آب دارد در صورتي كه آب رادياتور بر اثر تبخير كم شده باشد فقط به آن آب افزوده مي شود از تعويض آب موجود در رادياتور در دوره هاي كوتاه مدت بپرهيزيد بهتر است از آبي استفاده شود كه قبلا جوشيده باشد.

– براي ايجاد دماي يكنواخت در هنگام كار كرد موتور در تابستان و زمستان هيچگاه ترموستات را از مدار گردش مايعات خنك كننده خارج نكنيد .

– اگر ترموستات در دماي مورد نظر باز نشود و اجازه عبور سيال را ندهد موتور جوش خواهد آورد . براي بررسي صحت عملكرد ترموستات مي توان با قرار دادن ترموستا ت در يك كاسه آب جوش از صحت عملكرد آن اطمينان حاصل كرد و در صورتي كه قصد نگهداري ترموستات كار كرده سالم خود راداريد آن را با گريس چرب كرده و دور از رطوبت نگهداريد .

– يكي از دلايلي كه سبب جوش آوردن موتور در گرماي تابستان مي شود سفتي سوپاپ ها مي باشد سوپاپ ها را فيلر گيري تابستاني كنيد و البته در زمستان فيلر گيري زمستاني .

– همواره سطح سيال را در سيستم مدار باز را با باز كردن درب رادياتور چك كرده و براي گردش سيال در رادياتور هيچگاه رادياتور را لبريز از سيال نكنيد و سطح مايع خنك كننده بايستي از لبه هاي لول ها در حدود 12-10 ميليمتر بالاتر باشد . اما در سيستم مدار بسته سطح سيال را تا علامت ماكزيمم منبع انبساط پر كنيد. به منظور جلوگيري از هرگونه خطر احتمالي مراحل كنترل سطح سيال در حالت موتور سرد انجام شود .

– از وارد آمدن ضربه به پره هاي رادياتور و به وجود آمدن هر گونه لهيدگي در سطح رادياتور جلو گيري كنيد در صورتي كه بر اثر تصادف سطح وسيعي از پره ها آسيب ديد ، نسبت به ترميم يا تعويض رادياتور اقدام كنيد

– در موتورهايي كه پروانه موتور نيروي خود را توسط تسمه از ميل لنگ مي گيرد صحت سلامت تسمه را با بازديدهاي دوره اي بررسي كرده و سفتي آن را مد نظر قرار دهيد در صورت پارگي و يا شل بودن تسمه موتور جوش خواهد آورد.

– ميزان سفتي تسمه بايستي بنحوي باشد كه با فشار انگشت اشاره تسمه به اندازه يك سانتيمتر خلاف جهت نيرو جابجا شود.

– ممكن است مشكلاتي مانند خرابي سيستم برق يا سوخت و يا نيم سوز بودن واشر سرسيلندر عامل و يا مجموعه عواملي براي جوش آوردن موتور باشد .

– اگر خودرو شما جوش مي آورد بهتر است پس از راندن خودرو خود در يك جاده مسطح به اندازه چند كيلومتري و با استفاده كمتر از ترمز ميزان دماي رينگ لاستيك هاي چهار چرخ را با دماي دست كنترل كنيد . شايد پيستون هاي چرخ يا چرخهايي بعد از ترمز گرفتن بدرستي آزاد نشده و درگيري بين لنت و ديسك ادامه دارد . البته در تابستان نسبت به اين تست تا حدودي محتاط تر باشيد .

– به درب رادياتور و كيفيت آن توجه كنيد . درب رادياتور همانند سوپاپ اطمينان عمل مي كند در صورتي كه در زمان جوش آوردن موتور فنر درب رادياتور از حد مجاز سفت تر باشد به مجموعه خنك كننده فشار زيادي وارد خواهد شد كه واشر سر سيلند نيز تحت فشار خواهد بود و در مواردي كه فنر درب رادياتور از حد مجاز شل تر باشد و يا آب بندي مناسبي بين نشيمنگاه و لاستيك ايجاد نكند مانع از خروج بخارات نخواهد شد و خطر بدون آب ماندن رادياتور بسيار است و شما دائما مجبور به اضافه كردن مايع خنك كننده و يا آب خواهيد بود .

جمع بندی

در بعضی مدل های جدید خودرو شما ممکن است به ابزار مخصوص هواگیری رادیاتور احتیاج داشته باشید. توصیه می کنم اگر از خودروهای مدل جدید استفاده می کنید حداقل برای اولین بار، تعویض آب رادیاتور را به متخصص بسپارید و کار را از او یاد بگیرید.

توجه داشته باشید که از هر ضد یخ و هر آب مقطری استفاده نکنید. شرکت های خودرو ساز معمولا مارک های مورد اعتماد خود برای این مواد را اعلام می کنند. سعی کنید از همین مواد استفاده کنید چون در غیر این صورت ممکن است رادیاتور شما آسیب جدی ببیند.

مشاهده بیشتر

مهندس صالحی

مکانیکو مجموعه‌ای خلاق می‌باشد که با هدف بالابردن سطح دانش و مهارت عیب یابی و تربیت متخصصین کار آزموده بنا گردیده است.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

  1. باسلام بنده ۴۰۵ دارم یک هفته پیش ماشینم تو مسیر جوش آورد و دمای موتور رفت روی استپ حالا از شانس بنده بدون توقف به مسیر ادامه دادم و دمای موتور امد تقریبا رو ی درجه دوم ماشینم رو بردم تمیرگاه که باعث شد رادیات سوراخ شود رادیان را عوض کردم دوباره توی مسیر آمپر موتور خود به خود رفت بالا ولی این بار استپ نمایانم نشد گذاشتم ماشین سرد بشود درب رادیان را باز کردم آب کامل بود آب کم نکرده ولی ماشین رو دوباره روشن کردم بعداز پنج دقیقه دوباره آمپر ازوسط رد شد حالا چکار کنم راهنمایی بفرماید باتشکر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا