کنیستر چیست و وظیفه آن
کنیستر مخزنی است که توسط دانههای کربن فعال پر شده است، این مخزن در زیر گلگیر (سمت شاگرد) قرار دارد و وظیفه آن جلوگیری از ورود بخارهای سمی ناشی از بنزین به هوا است. این قطعه علاوه بر پیشگیری از آلودگی محیط زیست میتواند مصرف سوخت را نیز تا حد زیادی کاهش دهد.
وظیفه کنیستر جذب موقت بخارهای سمی ناشی از بنزین در زمان خاموشی موتور اتومبیل است که این گاز بنزین مجدداً به چرخه سوخت باز گردانده میشود و نقش تاثیرگذاری در بهینهسازی مصرف سوخت دارد
کنیستر یا همانcanister از واژه لاتین canstrum به معناي سبد گرفته شده و کنیستر قطعه اي است که روي خروجی باك خودرو نصب و به صورت موقت بخارات بنزین را جذب می کند. در ادامه به توضیح نحوه کار و عملکرد قطعه کنیستر سوخت و خاصیت آن خواهیم پرداخت.
اوایل دهه 70 میلادي با افزایش فشار سازمان هاي حفظ محیط زیست در زمینه کنترل آلاینده هاي منتشر شده از خودروها همراه بود و استانداردهاي EPA میزان مجاز انتشار آلایندگی خودروها را به سازندگان دیکته کردند و آنها را به این فکر فرو بردند که چطور آنها به این محدوده انتشار ، دست یابند.کاهش میزان آلایندگی منتشره از خودروها از سال 1970 به واسطه بهبود طراحی موتور به علاوه اضافه کردن کنیستر هاي ذغالی جهت جمع آوري بخارات هیدروکربن و لوله هاي تجدید گردش گاز خروجی براي کاهش اکسیدهاي نیتروژن به انجام رسید. مرحله برجسته و مهم دیگردر تکنولوژي کنترل آلایندگی خودرو در سال 1981 -1980 به وقوع پیوست. به واسطه استانداردهاي سخت گیرانه تر، سازندگان خودرو اتومبیل هاي جدید را به سیستم هاي کنترل آلایندگی در سطحی بسیار بالاتر مجهز کردند. این سیستمها به سنسورهاي اکسیژن و نیز کامپیوترهاي آنبورد مجهز شدند. این تجهیزات به بهینه سازي راندمان کنیسترها کمک می کنند. از سال 1990 با مقررات سخت گیرانه تر، استانداردهاي سخت گیرانه تر سیستمهاي تشخیص عیب کامپیوتري شده که عیب هاي کنترل آلاینده ها را مشخص می کنند، شکل گرفت.
کنیستر چیست و چه کاربردی دارد؟
کنیستر مخزنی است که توسط دانههای کربن فعال پر شده است، این مخزن در زیر گلگیر (سمت شاگرد) قرار دارد و وظیفه آن جلوگیری از ورود بخارهای سمی ناشی از بنزین به هوا است. در واقع زمانی که موتور اتومبیل روشن است این بخارها وارد موتور شده و میسوزد اما در حالتی که موتور خاموش است، این بخارها جذب کنیستر شده و بعداً به چرخه سوخت باز میشود. این قطعه علاوه بر پیشگیری از آلودگی محیط زیست میتواند مصرف سوخت را نیز تا حد زیادی کاهش دهد.
اگر خودرو به مدت طولانی خاموش باشد و یا بخارهایی که از بنزین خارج شده بیشتر از ظرفیت کنیستر باشد، بخارها از لوله هوای آزاد، در محیط تخلیه میشود.
چگونه بفهمیم کنیستر اتومبیل دچار ایراد شده است؟
از روشهای زیر میتوان به فرا رسیدن زمان تعویض کنیستر پی برد:
چراغ جک: در این حالت چراغ جک خودرو روشن شده و زمانی که از طریق دیاگ بررسی میشود، خطای شیر برقی کنیستر را مشاهده خواهید کرد.
بوی بنزین: یکی از نشانههای زمان تعویض این وسیله استشمام بوی بنزین است، اگر بوی بنزین به طور دائم حس میشود باید به بررسی شلنگ و درب باک پرداخت ولی اگر بوی بنزین تنها گاهی اوقات حس میشود احتمالا آسیب ناشی از کنیستر است و نیاز به تعویض دارد.
خروج بخار بنزین: در صورتی که در باک باز شود و بخار ناشی از آن با فشار از باک خارج شد، کنیستر دچار آسیب شده است.
صدا: اگر شلنگ کنیستر آسیب دیده و یا محفظه آن دچار آسیب شده است، ممکن است صدای تق تق از محفظه آن به گوش برسد.
چگونگی تست کنیستر
برای اطمینان از خرابی کنیستر یک راه وجود دارد، ابتدا شلنگ متصل به باک کنیستر را باید جدا کرد و (زمان روشن بودن موتور) مکش هوا از سر شلنگ، و از مجاری هوای آزاد چک شود، در صورتی که مکش به اندازه کافی نباشد، کنیستر خودرو دچار آسیب شده است.
مدت زمان عمر مفید کنیستر
قابلیت جذب بخار ناشی از بنزین توسط زغال فعال درون محفظه این وسیله محدود است و اگر این تعویض به موقع نباشد به علت کاهش قابلیت جذب، آلودگیهای ناشی از بنزین وارد محیط زیست میشود. مدت زمان تعویضی که معمولاً برای این قطعه در نظر گرفته میشود، ۳۰ هزار کیلومتر است در واقع لازم است در سال یک مرتبه برای تعویض این قطعه اقدام کنند. تعویض این قطعه نه تنها در پیشگیری از آلودگی محیط زیست موثر است بلکه با کاهش مصرف سوخت مقرون به صرفه نیز است.
? فیلم
مطالب پیشنهادی