وظیفه فیوز در خودرو
فیور چیست؟
در اولین بخش از مقاله ” وظیفه فیوز در خودرو چیست؟ ” به توضیح خود فیوز خواهیم پرداخت .فیوز وسیلهای حفاظتی است که جهت حفاظت تجهیزات در برابر اضافه جریان ناشی از اضافه بار و یا اتصال کوتاه به کار برده میشود. حتما تا به حال پیش برایتان پیش آمده است که فیوز خانهتان عمل کرده و یا در اصطلاح عام، پریده است؛ در واقع در این هنگام فیوز از وسایل خانه شما مراقبت نموده است.
انواع فیوز خودرو
فیوزها معمولا در انواع متنوعی تولید و طراحی می شوند که فیوزهای مستطیلی و سرامیکی از جمله پر کاربردترین نوع آن ها می باشد. این فیوزها از دو پایه تشکیل شده اند که داخل خود بسته به حداکثر میزان شدت جریان عبوری ، از سیم ضخیم تری برای اتصال دو پایه به هم استفاده شده است.
فیوز شیشه ای نیز نوع دیگری از فیوز خودرو می باشد که اتصال دو سر فیوز در آن با استفاده از سیمی نازک در میان محفظه شیشه ای برقرار شده است که در صورت عبور شدت جریان بالا، سیم مربوطه قطع می گردد.
فیوز فلزی نیز نوع دیگری از فیوز خودرو می باشد که ارتباط دو سر آن در صورت عبور شدت جریان بیش از اندازه دوب گردیده و در نتیجه مدار را قطع می نماید.
عیب یابی و تعویض فیوز
فطع شدن فیوزها مستقیما روی دستگاه مربوطه که فیوز مسئول تنظیم شدت جریان آن می باشد تاثیر گذاشته و موجب از مدار خارج شدن آن می شود. اگر چنین اتفاقی در اثر نوسانات برق خودرو یا تحمل بار اضافی جریان برق ایجاد شود، در نتیجه فیوز مربوطه سوخته و باید نسبت به تعویض آن اقدام نمود. در فیوز های شیشه ای و مستطیلی شفاف این امر با چشم نیز قابل شناسایی می باشد و با مشاهده فیوزی که اتصال آن قطع شده باشد، می توان دریافت که فیوز مربوطه سوخته است و علت هشدار ECU آن است.
اما برای فیوزهایی که شفاف نیستند و نمی توان با چشم قطعی آن ها را مشاهده نمود، بهترین روش استفاده از مولتی متر یا چراغ آزمایش می باشد. به این صورت که دو سر فیوز خودرو را به دو سر مالتی متر یا چراغ آزمایش متصل نموده و در صورت روشن شدن چراغ آزمایس و یا عبور جریان در مالتی متر، می توان دریافت که فیوز سالم است و در غیر این صورت فیوز سوخته است و باید نسبت به تعویض فیوز اقدام نمود.
تجهیزات الکتریکی در خودروها
با توجه به نوع خودرو، سازنده آن و … تجهیزات الکتریکی متنوعی در خودروها وجود داشته و روزبهروز نیز بر تعداد این تجهیزات و سیستمهای الکتریکی افزوده میشود. کمپانیهای سازنده به دنبال افزودن مزیتهای رقابتی و آپشنهای جدیدی به محصولات خود هستند که از قضا سیستمهای الکتریکی، نقش بسیار اساسی در آنها دارند. مهمترین تجهیزات الکتریکی خودروها شامل موارد ذیل است:
- برفپاککنها
- فن رادیاتور
- پمپ بنزین
- کیلومترشمار
- فندک
- قفل مرکزی
- واحد کنترل خودرو (ECU)
- فلاشر
- ترمز
- چراغها
- سیستم صوتی
- بالابر شیشه
- صندلیهای برقی
- آینههای تاشو برقی
- بوق
- انواع سنسورهای الکتریکی
- و …
نحوه عملکرد فیوز
فیوزها انواع مختلفی داشته و به تبع آن نیز دارای مکانیزم عملکردی متفاوتی هستند از همین رو در این بخش از مقاله ” وظیفه فیوز در خودرو چیست؟ ” به توضیح نحوه عملکرد فیوز خواهیم پرداخت. لازمبهذکر است فیوزهای مورد استفاده در خودروها دارای المان ذوبشونده هستند.
این فیوزها دارای یک نوار فلزی هستند که در داخل یک محفظه نارسانا به همراه جرقهگیر قرار داده میشوند. زمانیکه جریان بیش از حد مجاز افزایش مییابد این نوار فلزی ذوب شده و در نتیجه مسیر جریان بسته خواهد شد.
دلایل سوختن فیوزها
به اواخر مقاله ” وظیفه فیوز در خودرو چیست؟ ” نزدیک خواهیم شد. همانطور که عنوان شد عامل سوختن فیوز، عبور جریان بیش از حد از مدار میباشد که این جریان در نتیجه دلایل زیر به وجود میآید:
- وجود اتصالی در مدارات
- افزدون تجهیزات غیراستاندارد به خودرو
- خرابی دینام
- اتصال تجهیزات خارجی غیراستاندارد به خودرو ( به عنوان مثال اتصال به فندکی خودرو)
1 دیدگاه