خودرو هیبریدی چیست
خودرو هیبریدی چیست؟
قبل از اینکه به سوخت و مزایا و معایب خودروهای هیبریدی بپردازیم، باید ببینیم که بالاخره منظور از خودرو های هیبریدی چیست. به بیان ساده، یک اتومبیل هیبریدی، خودرویی است که از هر دو موتور الکتریکی و موتور احتراقی یا بنزینی استفاده میکند. موتور الکتریکی خودرو هیبریدی و موتور بنزینی آن، به طور مستقیم برای چرخاندن چرخهای ماشین و کار کردن آن، با یکدیگر کار میکنند.
بارزترین نمونه یک اتومبیل هیبریدی، مدل تویوتا پریوس است که اولین خودروی هیبریدی مدرن، با تولید انبوه بود و اولین بار در سال ۱۹۹۷ در ژاپن به بازار عرضه شد. احتمالا شما هم اتومبیل هیبریدی تویوتا پریوس را در تهران به کرات دیدهاید.
صرفه جویی در مصرف سوخت، انگیزه اصلی هیبرید کردن خودروها است. اما خودروسازان اخیرا متوجه شدهاند که هیبرید کردن خودرو، حتی روی عملکرد آن هم تاثیر بسیار مثبتی دارد.
–
موتور الکتریکی خودرو هیبریدی، انرژی خود را از یک باتری میگیرد که معمولا در صندوق عقب یا در کف خودرو قرار میگیرد. در شرایطی که کار کردن ماشین تنها نیاز به استفاده از موتور الکتریکی خودرو هیبریدی دارد، مثلا رانندگی با سرعتی خاص انجام میشود یا ماشین در حالت بدون حرکت است، موتور احتراقی خاموش میماند و هیچ بنزینی مصرف نمیشود. هنگامی که شارژ باتری تا میزان خاصی تخلیه شود و یا ماشین به گاز و سرعت بیشتری احتیاج داشته باشد، موتور های هیبریدی بنزینی به طور خودکار شروع به کار میکنند تا به شارژ مجدد باتری و پیش راندن چرخهای محرک کمک کنند.
خودروی هیبریدی چگونه کار میکند؟
خودروهای هیبریدی با ترکیب قدرت موتور های هیبریدی بنزینی و الکتریکی برای راندن خودرو کار میکنند. سیستمهای رایانهای پیچیده که بین تولیدکنندهها و خودروهای مختلف وجود دارد، متفاوت هستند و نحوه کار یک خودروی هیبریدی خاص را تعیین میکنند، اما همه آنها به طور کلی از برخی اصول خاص پیروی میکنند:
- در سرعتهای کم و هنگامی که خودرو به آرامی بعد از توقف شروع به سرعت گرفتن میکند: هنگامی که پدال گاز را میفشارید، موتور الکتریکی خودرو هیبریدی شروع به کار میکند. هنگامی که به سرعت خاصی میرسید (معمولاً در حدود ۵۵ تا ۶۵ کیلومتر در ساعت)، موتور های هیبریدی بنزینی شروع به کار میکند.
- در سرعتهای بالا: وقتی در بزرگراه هستید و سرعت خود را روی یک عدد خاص حفظ میکنید، موتور های هیبریدی بنزینی این کار را انجام میدهد. اگر اتومبیل شما یک اتومبیل هیبریدی معمولی باشد، موتور های هیبریدی بنزینی، باتری موتور الکتریکی خودرو هیبریدی را هم تغذیه و شارژ میکند.
- هنگامی که پای خود را از پدال گاز بر میدارید یا ترمز میکنید: وقتی به سمت سرازیری یا برای توقف، سرعت خود را کم میکنید و وقتی در خودروی هیبریدی ترمز را میفشارید، معمولاً از باتری استفاده میشود. بسته به شرایط خودرو هیبریدی شما، ممکن است در این حالت باتری نیز شارژ شود.
–
- هنگامی که به سرعت شتاب میگیرید و یا پدال گاز را میفشارید: به طور کلی در این حالت، یک خودروی هیبریدی از موتور های هیبریدی بنزینی و الکتریکی استفاده میکند تا قدرت را به چرخها وارد کند و ماشین را به سرعت حرکت میدهد.
خودروهای هیبریدی بسته به مدل میتوانند دیفرانسیل جلویی، دیفرانسیل عقب و یا دو دیفرانسیل باشند. بیشتر خودروهای هیبریدی همچنین دارای یک سیستم انتقال مداوم یا CVT هستند. این سیستم، یک انتقال سریع است که به صورت بی وقفه، قادر به عوض کردن سرعت در دندههای مختلف است. البته برخی از برندهای لوکس، خودروهای هیبریدی خود را مجهز به سیستم انتقال خودکار معمولی میکنند.
یکی دیگر از امکانات ماشینهای هیبریدی ترمز احیاکننده (Regenerative Braking) است. ترمز احیاکننده مقداری از انرژی را به باتری بر میگرداند. در واقع ترمز احیاکننده به جای اینکه انرژی جنبشی خودرو را به گرما تبدیل کند، آن را احیا و در باتری ماشین ذخیره میکند و بخشی از سوخت ماشین را بازیابی میکند
انواع تکنولوژی خودروهای هیبریدی
برای آن که کمی تخصصی تر این خودروها را بشناسید، شما را با ۴ گونه ی اصلی، بیشتر آشنا می کنیم
پلاگین هیبریدی
اولین گروه که مجموعه ای کاملا اختصاصی است و تنها از طریق شارژ برقی با سوکت های مخصوص، انرژی خود را به دست می آورد، نوع پلاگین هیبریدی نام دارد. تقریبا بهترین و جدیدترین خودروهای هیبریدی از این گروه می باشند. در اصطلاح به خودروهای هیبریدی پلاگین ( PHEV ) می گویند. در این گروه، خودرو می توان به صورت مستقل و ترکیبی از هر دو سوخت استفاده کند. این گروه نسبت به ۳ گروه دیگر مزایا و سازگاری بیشتری دارد.
هیبریدی سری
خودروهای هیبریدی سِری ابتدا بر روی مصرف انرژی الکتریکی حساب می کنند و به همین دلیل از تمامی انواع مختلف خودروی هیبریدی، میزان آلایندگی کمتری دارند. این خودروها تنها در هنگام اتمام شارژ باتری از موتور احتراقی بهره می گیرند. اما مشکل جایی است که به علت همین نوع عملکرد، آنها مجبورند باتری هایی بسیار بزرگتر از سایر گونه ها داشته باشند.
http://khodrojo.ir/%d9%82%db%8c%d9%85%d8%aa-%d8%b1%d9%88%d8%b2-%d9%85%d8%a7%d8%b4%db%8c%d9%86-%da%a9%d8%a7%d8%b1%da%a9%d8%b1%d8%af%d9%87/
هیبریدی موازی
برعکس نوع سری، این گونه از خودروی هیبریدی به صورت پیش فرض، از موتور احتراقی کمک می گیرد و زمانی موتور الکتریکی به کار می افتد که خودرو نیازمند دریافت توان بیشتر باشد.
این نوع کارکرد بدان معنا نیست که در این خودروها همواره می بایست از سوخت فسیلی استفاده کنید؛ اما در تکنولوژی خودروهای هیبریدی موازی، شما در هنگام استفاده از موتور الکتریکی، با محدودیت مسافت بیشتری مواجه هستید. البته این گروه نیز بسیار محبوب بوده و تکنولوژی های پیچیده و بسیار پیشرفته ای جهت مدیریت استفاده از منابع انرژی خود دارند.
♦مطلب پیشنهادی:
مزایای خودروی هیبریدی
هزینههای مصرفی و نگهداری ارزانتر
واضح است که در ابتدای کار و برای تهیه یک خودروی هیبریدی، باید هزینه نسبتا بالایی انجام شود، اما بعد از این هزینه اولیه، هزینههای نگهداری ماشینهای هیبریدی پایین خواهد بود. برای مثال در شهری مثل تهران، به دلیل پاک بودن نسبی سوخت ماشینهای هیبریدی و عدم انتشار گاز دی اکسید کربن، عوارض طرح کنترل آلودگی هوا و کنترل ترافیک برای خودروهای هیبریدی شامل تخفیف بسیار قابل توجهی میشود. همچنین مصرف سوخت ماشینهای هیبریدی تا حد قابل توجهی نسبت به خودروهای معمولی پایین است.
آلودگی کمتر
این یک واقعیت است: اتومبیل های هیبریدی نسبت به وسایل نقلیه با سوخت سنتی، با محیط زیست مهربانتر هستند. از آنجا که اتومبیلهای هیبریدی از مقادیر بالای سوختهای فسیلی استفاده نمیکنند، گاز گلخانهای بسیار کمتری هم تولید میکنند.
صدای بسیار کم
وقتی ماشین هیبریدی خود را استارت میزنید، اولین چیزی که توجه شما را جلب میکند صدای بسیار کم موتور است. موتور ماشین هیبریدی هیچ صدای غرشی (حداقل در حالت کاملا الکتریکی) ندارد. این موضوع را به تدریج وقتی در حال رانندگی با سرعت بالا هستید یا داخل اتومبیل با کسی صحبت میکنید، به خوبی تجربه خواهید کرد.
سوخت رسانی آسان
برخلاف وسایل نقلیه کاملا الکتریکی، خودروهای هیبریدی (به جز مدل پلاگین) به طور کلی برای سوخت گرفتن نیازی به وصل شدن به منبع برق ندارند. از آنجایی که اتوموبیل هیبریدی موتور بنزینی دارد، تنها کاری که باید انجام دهید این است که باک بنزین آن را پر نگه دارید.
شتاب گیری سریع
اتومبیل های هیبری
دی به علت بهرهگیری از موتور الکتریکیشان، میتوانند از حالت توقف، بسیار سریع به شتاب بالا برسند.
مطلب پیشنهادی:
معایب خودروی هیبریدی
هزینه اولیه بالا
بیشتر ماشینهای هیبریدی نسبت به همتایان بنزینی خود، برای خرید نیاز به هزینه بیشتری دارند. در حقیقت باید انتظار هزینهای تا ۱۰ الی ۱۵ درصد بالاتر را برای خرید یک خودرو هیبریدی داشته باشید.
هزینه بالای تعویض باتری
در صورت خرید خودروی هیبریدی دست دوم، ممکن است مجبور به تعویض باتری آن شوید. البته اکثر باتریهای هیبریدی تحت پوشش گارانتی هستند و این گارانتی همراه وسیله نقلیه از یک مالک به مالک بعدی منتقل میشود. اما اگر مجبور شوید باتری خودرویی را که از پوشش گارانتی خارج شده است تعویض کنید، این باتریها قیمت نسبتا بالایی دارند.
هزینه تعمیر بالا
برخی از هزینههای تعمیر و نگهداری اتومبیل های هیبریدی، ممکن است گرانتر از اتومبیل های بنزینی باشد. بنابراین اگر قصد خرید یک خودروی هیبریدی را دارید، حتما در مورد مدلهای مختلف و هزینههای آتی نگهداری و تعمیر آن تحقیق کنید.